De Gelderlander

Gepubliceerd in de Gelderlander, 14-05-05

ARNHEM – Tobias Tebbe is de twaalfde winnaar van de Gelderlander Kunstprijs voor amateurs. Een schilder die niet wil verleiden.

En de winnaar is…Tobias Tebbe hoort zijn naam. Tobias klapt, alsof ‘ie niet meteen doorheeft dat híj zojuist is uitgeroepen tot winnaar van de Gelderlander Kunstprijs voor amateurs. Als alle ogen zich dan op hem richten, lacht hij terughoudend. Dat wordt handen geven.

Het winnende schilderij -waarvoor Tebbe als prijs een oorkonde en 500 euro kreeg- had niet eens de beste plek op de expositie in de Eusebiuskerk. Toen de 25-jarige Tobias Tebbe dinsdagmiddag zijn schilderij kwam inleveren, waren de tijdelijke ophangwanden al vol.

Baarle eindigde op een stoel, helemaal aan de rand van het altaar, naast de trap naar de kelder onder het grafmonument van Karel van Gelre.

Misschien was de Arnhemmer wel een beetje blij met die van historie zwangere plek. Vorig jaar nam hij deel met een een buikfles, bol van de symboliek. De vorm was een Duitse piekhelm, waarvan de rand over de ogen van de drager was gezakt. Op de helm glinsterde een anarchistenteken.

Nu schildert hij, maar techniek en materiaal staan opnieuw in dienst van een verhaal, een verhaal dat geen eenduidige boodschap heeft en daardoor fascineert. “De schilder wil niet verleiden. Hij houdt zich heel oprecht bezig met zijn mededeling”, zei juryvoorzitter Jan Duinkerken.

Tobias Tebbe vindt het veel te druk in de kerk om die aan wildvreemden uit te leggen. “Schilderen doe je op de kleuterschool al”, zegt hij, de ingelijste oorkonde met een arm tegen de borst geklemd, een glas rode wijn in de enige vrije hand. Felicitaties. Hoe hij omgaat met zijn succes, wil een kennis weten. “Het geraas en getier in mijn hoofd is meteen opgehouden.”

Het winnende schilderij maakt deel uit van een serie kunstwerken met onderwerp Baarle, de Belgisch-Nederlandse legpuzzel. Tobias Tebbe, gefascineerd door totalitaire systemen, plaatst een muur in de vredige gemeenschap waar van grensconflicten geen sprake is. Nu zijn er grensposten, net als in het gedeelde Berlijn, en aan een van de kanten een grote groep mensen met doeken: ‘F.C. Oranienburg’, wat verwijst naar Oranje, maar misschien ook wel naar het gelijknamige concentratiekamp bij Berlijn.

Tobias Tebbe is overigens nog nooit in Baarle geweest.
De Gelderlander Kunstprijs 2005. Juryprijs: 1. T. Tebbe: Baarle, 2. H. Montfrooy : Tropische storm, 3. S. Endenburg: Fietser. Publieksprijs: Barbara Marinus: Zichtbaar.