Museum van de Geest | Outsider Art, Amsterdam
22 september t/m 5 november 2023

TOBIAS TEBBE neemt deel aan de tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s Museum van de Geest | Outsider Art
Hermitage
Amstel 51
Amsterdam

Tijdens de opening sprak Tobias uit het hoofd: rede

 

Curatoren Jan Hoek en Hanne Hagenaars over Tobias Tebbe in Magazine Prins Bernhard Cultuurfonds

Curator Jan Hoek: “Met Tobias Tebbe is het idee voor de expositie Obsessies voor Nummers en Schema’s begonnen. Hij is een gearriveerd kunstenaar in de wereld van de outsider art. Tobias woont in een huis in de tuin van zijn ouders en tekent o.a. op pizzadozen. Zijn hoge productietempo is jaloersmakend. Hij wil een nieuw Nederland en maakt daarvoor de hele dag berekeningen. Het is bijna niet uit te leggen waarover die gaan, maar dat is juist interessant.”

 

Curator Hanne Hagenaars: “Je ziet het vaker bij mensen die tegen regimes zijn: met getallen willen ze bewijzen dat de wereld eigenlijk anders geordend zou moeten zijn. Tobias geeft ons zijn visie. Met logica kom je bij hem niet ver. Dat grenzen tussen landen simpelweg bedacht zijn, maakt dit werk wel duidelijk. En het straalt behalve chaos ook orde uit: de wereldbol is het middelpunt, de rest is daar symmetrisch omheen gerangschikt met bovenaan het genummerde alfabet.”